
Laurence Aëgerter
Laurence Aëgerter
Arithmétique du Miracle
Laurence Aëgerter heeft al veel werk in het Textiellab gemaakt. Op uitnodiging van Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs ontwikkelde zij in het lab een wandkleed dat draait om overlevingsinstinct. Arithmétique du Miracle toont hoe een konijn miraculeus ontsnapt aan een adelaar. Op het moment suprême redt het konijn zijn leven met een reflexmatige, geniale sprong. Zo is het dier vastgelegd: zwevend in de lucht boven zijn vijand, in een kaarsrechte en majestueuze pose. Het beeld dat een fractie van een seconde in de eeuwigheid vangt, raakt voor de kunstenaar aan existentiële vragen over onvermoede levenskrachten.
Het wandkleed is geweven van mohair, linnen, viscosebast en rubber. Over de sepia kleuren van het natuurlijke tafereel zijn lijnen aangebracht met een felblauw glow-in-the-darkgaren. Dit zijn de sterrenbeelden van de Haas, Orion de Jager en de Grote Hond, die oplichten in het donker. Het werk is van juni tot oktober 2025 te zien op Aëgerter solotentoonstelling in de Abbaye du Thoronet.
Tenture des Eléments: l’Ether
Laurence Aëgerter voegde onlangs een vijfde wandkleed toe aan de beroemde reeks ‘Tenture des Eléments: l’Eau, la Terre, le Feu et l’Air’ die Charles Le Brun in 1680 in opdracht van Lodewijk de XIV maakte voor de Manufacture des Gobelins. Aëgerters wandkleed gaat over het vijfde element, dat destijds volop ter discussie stond: de ether. Zo heeft René Descartes de ether uitgebreid getekend en beschreven in zijn ‘Principia Philosophia’ (1644) als een subtiele materie bestaande uit kleine transparante bolletjes, die de ruimte vult en de overdracht van de zwaartekracht en de voortplanting van licht in de ruimte mogelijk maakt.
Aëgerter gebruikte een illustratie van Descartes’ etherwervelingen en voegde daar een selectie van elementen uit de 17e-eeuwse wandkleden toe. Samen met productontwikkelaar Stef Miero ontwikkelde zij haar ‘Tenture des Eléments: l’Ether’: een groot jaquardgeweven kleed van 606 x 330 cm, geweven op de brede machine in het TextielLab. De randen zijn samengesteld uit de guirlandes met de attributen van elk van de vier historische ‘tentures’. Ze zijn uitgehold zodat Descartes’ ether hen omhult. Door goud- en koperkleurige lurex en fosforescerende garens in het weefsel te verwerken, wordt de ether in het donker zichtbaar. Het wandkleed is van oktober tot december 2025 te zien in de Grote Kerk Breda.
Nec Me Fulgura
Tot begin april 2025 is in het zeventiende-eeuwse Palais Lascaris in Nice de tentoonstelling ‘L’ombre, le reflet, l’écho’ te zien, georganiseerd door het MAMAC Museum. Verspreid over de vertrekken van dit barokke paleis vind je dertig kunstwerken van verschillende kunstenaars. Dertien van die werken, waaronder twee klassieke stoelen in Louis XV-stijl, zijn van Laurence Aëgerter. De bekleding van deze stoelen is in het TextielLab geweven. Het ontwerp speelt met het motto van de aristocratische familie Lascaris, Nec me fulgura, wat betekent: zelfs de bliksem kan me niet treffen.
Aëgerter tart die uitspraak met twee taferelen die de destructieve kracht van natuur en mens en de kwetsbaarheid van het leven laten zien. Op de bekleding van de ene stoel slaat de bliksem in een boom; de andere stoel toont de gevolgen van ontbossing. Voor de bekleding is een dicht geweven stof ontwikkeld van katoen, brandvertragend polyester, multifilament, lurex, biokatoen en viscose.
©-Jean-Christophe-Lett